vrijdag 25 februari 2011

Een muzikale lezing door Piet De Loof

Op donderdag 24 februari mochten we jeugdauteur Piet De Loof verwelkomen in de bib. Hij nam de leerlingen van het tweede middelbaar mee op een muzikaal-literaire ontdekkings-reis.
Hij begon de lezing met te verwijzen naar de grote emotionele kracht van muziek en de bijzondere plaats die muziek altijd in zijn leven heeft ingenomen. Hij liet de leerlingen ervaren hoe anders we kijken naar beelden afhankelijk van de muziek die erbij wordt afgespeeld.
Ook in de drie jeugdboeken die hij tot nog toe schreef is muziek nooit ver weg. In 'De cello van mevrouw Rozas' verzamelt de hoofdpersoon geluiden en raakt hij gefascineerd door de cello, Clara is een begenadigd pianiste met een voorliefde voor Debussy. In 'De smaak van zijn stem' is muziek dan weer minder prominent aanwezig, maar de hoofdpersoon heeft een bijzondere gave: hij kan de stemmen van anderen smaken.
Hoe vreemd deze gave ook moge lijken, de vermenging van zintuiglijke waarnemingen is op zich niet zo raar. Muziek vormde immers een inspiratiebron voor verschillende schilders doorheen de tijd. Piet liet drie muziekfragmenten horen en toonde vervolgens drie schilderijen. Het was heel spannend om de fragmenten aan de juiste schilderijen te koppelen. Wat de ene groep al beter deed dan de andere! Ook het relaas over hoe de cover van 'De schoonheid van Clara' tot stand kwam, was heel boeiend.
Tot slot verklapte hij nog wat een decibelmeter, oordopjes en een gadget waarmee je analoge TV-toestellen kan afzetten te maken hebben met het boek dat hij nu aan het schrijven is. Wie het boek echter wil lezen, zal nog even moeten wachten ... Wij bedanken Piet alvast voor een leerrijke dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten