Succesauteur Stefan Brijs vertelde er op een bijzonder vlotte manier over zijn boek 'Post voor mevrouw Bromley'. Over hoe het boek vorm kreeg, hoe personages tot leven kwamen en over de research die hij deed rond heel veel aspecten van die vreselijke oorlog. De korte fragmentjes die hij voorlas prikkelden degenen die het boek nog niet lazen absoluut tot lezen en degenen die er wel al van genoten tot herlezen! Als toemaatje was er een fragment uit de kleine bibliofiele uitgave 'Honger' over voedsel dat populair was tijdens W.O. I ... corned beaf.
Het talrijk opgekomen publiek luisterde bijzonder geboeid.
En er was ook een muzikaal luik. Onze streekgenoot Hans Ryckelynck, bracht heel overtuigend enkele korte maar heel subtiele werkjes van Claude Debussy uit oorlogstijd en een prachtig werk uit 1916 van Joseph Jongen. En dan was er ook nog André Devaere ... Hoe had de muziekgeschiedenis eruit gezien als die oorlog er nooit was geweest? Absoluut anders. Zo zou de Kortrijkse componist Devaere - gesneuveld in 1914 - ons vast heel wat meer moois hebben nagelaten. Een deel uit zijn kleine oeuvre werd virtuoos en verfijnd vertolkt door Hans Ryckelynck. Op de herdenkingscd die een tijd geleden verscheen maar ook gedeeltelijk dus op deze avond. Heel wat mensen reageerden achteraf heel positief op deze voor hen onbekende muziek. Alhoewel ... niet voor iedereen onbekend blijkbaar, zo ontdekten we toevallig in een blogbericht:
http://www.grotezus.be/blog/oorlogspennen/
Een impressie van Debussy:
Voor wie meer wil weten over André Devaere: een mooi, kort filmpje over leven en werk (met inbreng van Hans Ryckelynck naar het einde toe):
Een organistaie van Bibliotheken Vlaamse Ardennen met de steun van het Streekgericht Bibliotheekbeleid Provincie Oost-Vlaanderen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten